چوب یکی از مهم ترین و پر طرفدار ترین مصالح مورد استفاده در صنعت ساختمان سازی، دکوراسیون، لوازم آشپزخانه و منزل، درب و پنجره سازی و … است. چوب به دلیل مقاومت در برابر گرما و سرما استفاده و ارزش زیادی دارد. همچنین چوب در برابر اکسید شدن نیز مقاوم است. ولی به این دلیل که چوب طبیعی یک ماده زنده محسوب می شود در برابر رطوبت، حشرات، قارچ ها و … دچار تجزیه یا پوسیدگی می شود.
دلیل استفاده زیاد از چوب در صنعت در کنار آسیب پذیر بودن آن در برابر رطوبت، وجود روش های مقاوم سازی چوب در برابر رطوبت است. در این مقاله 5 راهکار اساسی مقاوم سازی چوب در مقابل آب و رطوبت شامل ترمو کردن، رنگ آمیزی، تثبیت کننده ها، روغن کاری، استفاده از چوب های طبعیی مقاوم و … را همراه با مزایا و معایب هر روش به طور کامل برایتان شرح می دهیم.
5 راهکار اساسی مقاوم سازی چوب در برابر رطوبت
چوب در صنایع مختلف به طور گسترده مورد استفاده قرار می گیرد. ولی وجود عواملی مانند آب و رطوبت باعث تجزیه و تخریب دوام و زیبایی این متریال می شوند. با گذشت زمان انسان توسط علم و دانش و استفاده از تجربیات فراوان، توانسته راه های موثری در جهت مقاوم سازی و ضد آب کردن چوب پیدا کند. تا انتهای این مطلب با ما همراه باشید تا این راهکار ها را بیان کنیم.
1. ترمو کردن چوب
یکی از اصلی ترین روش های ضد آب سازی و مقاوم کردن چوب در برابر رطوبت، عملیات ترمو کردن و ساخت چوب ترمووود است. در این روش چوب با فشار و حرارت بسیار زیاد تا حدود 36 ساعت فراوری می شود و همی سلولزی آن کاهش پیدا می کند تا بتوان از چوب در هر محیط مرطوبی استفاده کرد.
در روش ترمو سازی چوب برای افزایش مقاومت در برابر رطوبت، چوب در دمای بین 180 تا 220 درجه سانتی گراد حرارت می بیند. این تفاوت دما نیز باعث ساخت و تولید 2 نوع ترموود می شود. ترموودی که با دمای 180 درجه ساخته می شود، Thermo-s نام دارد که پایداری بالایی دارد. همچنین ترمووود ساخته شده در دمای 220 درجه، Thermo-D نامیده می شود که دوام بسیار زیادی دارد. از چوبی که با عملیات ترمو کردن ساخته می شود و مقاومت بالایی دارد، می توان در صنایع و مصارف مختلف با اطمینان خاطر استفاده کرد و دیگر نگران آسیب و پوسیدگی در برابر آب، رطوبت، عوامل محیطی و … نبود.
یکی از بزرگ ترین و بهترین تولید کننده های ترمووود در بازار ایران، مجموعه معتبر فراوود است که با تجربه فراوان و استفاده از دانش روز دنیا و مهندسین حرفه ای توانسته رضایت تمامی مشتریان خود را به دست بیاورد. برای اطلاع از قیمت با کیفیت ترین ترمووود موجود در بازار ایران نیز می توانید به صفحه فروش ترموود مراجعه کنید.
مزایا و معایب ترمو سازی چوب
چوب های ترمو پر کاربرد ترین مصالح در صنعت ساختمان هستند. به طور کلی استفاده از چوب باعث ایجاد حس آرامش، بالندگی و رشد در زندگی انسان می شود که می تواند باعث ساخت یک محیط زیبا، چشم نواز و طبیعی نیز بشود.
مزایای ترمووود :
- نصب سریع و آسان
- قابل استفاده در تمامی محیط ها مانند استخر، سونا، نما ساختمان، کف پوش، دیوار پوش و …
- وزن بسیار کم به نسبت متریال مشابه
- مقاومت زیاد در برابر آتش، آب، سرما و طوفان
- مقاومت و انعطاف پذیری در برابر فشار های بیرونی و زلزله
- عایق صدا
- مقاوم در برابر پوسیدگی و شرایط مختلف آب و هوایی
- مقاوم در مقابل نفوذ حشرات، قارچ ها، کپک ها و ریز ارگانیسم ها
- حفظ رطوبت مورد نیاز انسان در محیط
- مقاومت در برابر تغییر دما از گرما به سرما و بر عکس
- مقاومت و دوام بالا در برابر تغییر سایز و ابعاد و تاب خوردگی
معایب ترمووود :
- قیمت نسبتا زیاد در برابر بقیه انواع چوب
- آسیب به محیط زیست با قطع درختان
- مقاوم نبودن در برابر اشعه uv خورشید در شرایط رنگ آمیزی نشده
2. رنگ چوب ترمو
یکی دیگر از راه های مقاوم سازی چوب در برابر رطوبت رنگ آمیزی چوب با استفاده از رنگ های مخصوص است. برای افزایش مقاومت و دوام چوب می توانید از رنگ های ترمووود که باعث افزایش زیبایی چوب و عدم تغییر رنگ آن به مرور زمان می شوند استفاده کنید. برای اطلاع از قیمت رنگ های ترمووود با کیفیت و مرغوب موجود در بازار می توانید به صفحه لیست قیمت رنگ ترمووود مراجعه کنید.
رنگ های مخصوص با ایجاد یک لایه محافظ روی چوب آن را در برابر آب مقاوم می کنند. در این رنگ ها یک ماده هوا بند با ماده رنگی ترکیب شده که هنگام رنگ آمیزی، عملیات آب بندی روی چوب نیز انجام می شود. استفاده از رنگ نیز مانند بقیه مصالح به صورت دائمی ضد آب نخواهند بود و پس از مدت چند سال نیاز به تجدید و شارژ مجدد دارند.
رنگ هایی که برای رنگ آمیزی چوب ترمو استفاده می شوند در رده رنگ های معمولی چوب موجود در بازار قرار نمی گیرند. استفاده از این رنگ ها برای چوب مزایای بی شماری دارد. مانند:
- مقاوم سازی در مقابل آب و نفوذ رطوبت
- افزیش مقاومت چوب در برابر اشعه مضر uvنور خورشید
- افزایش زیبایی چوب
- افزایش چشم گیر طرح و نقوش سطح چوب
- جلوگیری از نفوذ آلودگی ها
- تثبیت رنگ چوب در گذشت زمان
- جلوگیری از کدر شدن چوب
3. تثبیت کننده ها
استفاده از تثبیت کننده ها مانند رنگ آمیزی برای ضد آب کردن چوب عمل نمی کنند. مواد تثبیت کننده با ماده قلیایی موجود در چوب واکنش شیمیایی می دهند و با این کار، باعث افزایش مقاومت چوب در برابر رطوبت می شوند. از این روش بیشتر در محیط های خیلی مرطوب مانند استخر ها، اسکله ها و … استفاده می شود.
مزایای استفاده از تثبیت کننده ها :
- ارگانیک بودن
- آسیب نرساندن به طبیعت و محیط زیست
- افزایش مقاومت چوب در برابر نفوذ سرما، گرما و آب
- قابل استفاده همراه با محلول ها یا رنگ های دیگر برای افزایش حداکثری مقاومت چوب
معایب استفاده از تثبیت کننده ها :
- نیاز به تمدید و شارژ ماهانه
- بی رنگ بودن
- مقاومت کمتر نسبت به مواد شیمیایی
4. استفاده از چوب مناسب
همانطور که می دانید هر کدام از انواع چوب قابلیت ها و ویژگی های مخصوص به خود را دارند. یکی از بهترین راه های کاهش آسیب و نفوذ رطوبت استفاده از چوب های مناسب با شرایط محیطی سازه است.
به طور مثال چوب درختانی مانند کاج، توت، بلوط سفید، ساج، سدار و … چوب های بسیار مقاوم در مقابل نفوذ رطوبت هستند. از این چوب ها بیشتر در فضاهای باز استفاده می شود. برای افزایش کارایی می توانید این چوب ها را برای استفاده در محیط های مرطوب انتخاب کنید و سپس با روش های دیگری مانند رنگ آمیزی، تثبیت، روغن ها و … میزان مقاومت و پایداری آن ها را افزایش دهید. در ایران در قسمت های شمالی کشور به دلیل وجود رطوبت زیاد، از این چوب ها استفاده می شود.
5. روغن کاری چوب
در حال حاضر یکی از روش های پر استفاده برای مقاوم سازی چوب در برابر رطوبت استفاده از روغن ها و روغنکاری چوب است. این روغن ها گیاهی هستند و مخصوص چوی ساخته می شوند تا چوب در برابر رطوبت تجزیه و دچار پوسیدگی نشود.
چوب به دلیل وجود تخلخل آب و سایر مایعات و آلودگی ها را جذب می کند. انبساط و انقباض چوب برای جای دهی مایه نفوذ کرده در آن، باعث ایجاد ترک، شکاف و تاب خوردگی در چوب می شود. همچنین هر محیط مرطوبی باعث رشد و تکثیر انواع باکتری ها، قارچ ها و … می شود که بهتر است از روغن های مخصوص برای جلوگیری از نفوذ آب و ایجاد این قبیل آسیب ها به چوب استفاده کرد.
ولی به صورت کلی چوب در اکثر مواقع در محیط هایی استفاده می شود که انسان زیاد در آن حضور دارد. به این دلیل که هر نوع وسیله ای روی چوب قرار می گیرد یا بدن انسان، کودکان و حیوانات نیز با آن برخورد می کند، خیلی مهم است که از روغن های گیاهی و بدون ضرر برای روغن کاری آن استفاده کرد.
این روش نیز مانند سایر روش های مقاوم سازی چوب در برابر رطوبت مزایا و معایبی دارد که در ادامه مطلب به آن ها اشاره می کنیم.
مزایا روغن کاری چوب :
- استفاده و اجرای آسان
- رنگ بندی متنوع و زیاد
- گیاهی و بدون آسیب بودن
- زمان و هزینه اجرایی کم
- قابلیت ترمیم آسان و تمدید مجدد
- آب گریز بودن روغن های گیاهی
- مقاومت در برابر اشعه های مضر خورشید
• قابل استفاده بر روی هر نوع چوب در همه مکان ها
معایب روغن کاری چوب :
- نیاز به ترمیم زود هنگام
- مقاومت کمتر نسبت به رنگ های ترمووود
جمع بندی
در این مقاله سعی شد تا 5 مورد از بهترین راه های مقاوم سازی چوب در برابر رطوبت را بیان کنیم تا با مطالعه و تحقیقات کامل، از چوب خود در هر نوع محیطی محافظت کنید. هر کدام از روش های محافظت از چوب در مقابل آب را بسته به محیط و سازه مورد نظرتان می توانید انتخاب و استفاده کنید. برای تصمیم گیری راحت تر در این باره با مطالعه جدول زیر میزان کاربرد و تاثیر هر کدام از روش های گفته شده را توسط امتیاز دهی به طور کامل متوجه می شوید.